Grecki dip tirokafteri  na BBQ Party
4 porcje 40 minut
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
poziom trudności

Grecki dip tirokafteri na BBQ Party

SER TYPU GRECKIEGO Z ZIOŁAMI

SKŁADNIKI

  • 3 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy ekstra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Garść świeżego oregano
  • 1 opakowanie sera typu greckiego Hochland Sałatkowy z ziołami
  • 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Usunąć z papryk gniazda nasienne i białe gąbczaste błonki.
  2. Włożyć je do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
  3. Do blendera wrzucić czosnek, upieczone papryki, ser, oliwę, sok z cytryny, oregano, płatki papryki i pieprz cayenne.
  4. Miksować pulsacyjnie do uzyskania gładkiej masy.
  1. Dodać sól do smaku.
  2. Przełożyć do miseczki do serwowania.
  3. Można udekorować odrobiną pokruszonego sera oraz płatkami papryki.
  4. Podawać jako dip do wszystkich dań z grilla oraz do młodych surowych warzyw pokrojonych w słupki.