KOFTY Z SOSEM TZATZIKI, PODAWANE Z PITAMI
6 PORCJI 45 MINUT
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
poziom trudności

KOFTY Z SOSEM TZATZIKI, PODAWANE Z PITAMI

SER TYPU GRECKIEGO W KOSTKACH Z ZIOŁAMI ŚRÓDZIEMNOMORSKIMI BEZ OLEJU

SKŁADNIKI

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 6 drewnianych patyczków do szaszłyków

SOS TZATZIKI:

  • 1 opakowanie sera typu greckiego Hochland Sałatkowy z ziołami śródziemnomorskimi
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 zielony ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka białego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem i posiekaną drobno pietruszką.
  2. Kmin oraz kolendrę utłuc w moździerzu, następnie wraz z pozostałymi przyprawami dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
  3. Masę na kofty odłożyć do lodówki.
  4. W tym czasie namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie, dzięki czemu nie przypieką się podczas grillowania.
  1. Przygotować tzatziki: jogurt wymieszać z pokruszonym serem, startym ogórkiem, posiekanym czosnkiem i pieprzem.
  2. Przykryć sos tzatziki i odstawić do lodówki.
  3. Mięso wyjąć z lodówki, podzielić na 6 części, uformować w podłużne walce, następnie nadziewać na patyczki.
  4. Kofty grillować około 4 – 5 minut z każdej strony.
  5. Można do tego celu użyć grilla ogrodowego, piekarnika lub patelni grillowej.

Podawać gorące ze schłodzonym sosem tzatziki oraz podgrzanymi na grillu chlebkami pita.