SAŁATKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, BURAKAMI, SEREM FETA I SOSEM MUSZTARDOWYM
4 porcje 60 minut
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
poziom trudności

SAŁATKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, BURAKAMI, SEREM FETA I SOSEM MUSZTARDOWYM

SER TYPU GRECKIEGO

SKŁADNIKI

  • Opakowanie sera typu greckiego Hochland Sałatkowy
  • 100 gram orzechów włoskich bez łupiny
  • Burak
  • Rukola
  • Sól, pieprz

sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżka miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Umyj buraka, przekrój na pół i zawiń oba kawałki w folię aluminiową.
  2. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny, aż zmięknie.
  3. Pokruszone orzechy wsyp na patelnię i rozgrzej ją. Praż je przez około 5 minut.
  4. Potrząsaj patelnią od czasu do czasu, by nie przypalić orzechów. Przesyp je do mniejszej miski i przestudź.
  5. Do słoika wlej oliwę, sok z cytryny, miód, na końcu dodaj musztardę. Zamknij szczelnie słoik i potrząsaj przez chwilę do uzyskania jednolitego sosu.
  1. Gdy buraki i orzechy ostygną, zacznij kompletować sałatkę.
  2. Wyłóż na talerz 2 garści umytej rukoli. Obierz buraka, pokrój w kostkę i dodaj do rukoli.
  3. Dodaj kawałki sera feta do rukoli i buraków. Posyp wszystko orzechami.
  4. Raz jeszcze wstrząśnij słoikiem z sosem i przelej do małej miseczki.
  5. Do gotowej sałatki dosyp szczyptę soli i pieprzu dla smaku.