4 porcje
60 minut
poziom trudności
SAŁATKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, BURAKAMI, SEREM FETA I SOSEM MUSZTARDOWYM
SKŁADNIKI
- Opakowanie sera typu greckiego Hochland Sałatkowy
- 100 gram orzechów włoskich bez łupiny
- Burak
- Rukola
- Sól, pieprz
sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- łyżka miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyj buraka, przekrój na pół i zawiń oba kawałki w folię aluminiową.
- Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny, aż zmięknie.
- Pokruszone orzechy wsyp na patelnię i rozgrzej ją. Praż je przez około 5 minut.
- Potrząsaj patelnią od czasu do czasu, by nie przypalić orzechów. Przesyp je do mniejszej miski i przestudź.
- Do słoika wlej oliwę, sok z cytryny, miód, na końcu dodaj musztardę. Zamknij szczelnie słoik i potrząsaj przez chwilę do uzyskania jednolitego sosu.
- Gdy buraki i orzechy ostygną, zacznij kompletować sałatkę.
- Wyłóż na talerz 2 garści umytej rukoli. Obierz buraka, pokrój w kostkę i dodaj do rukoli.
- Dodaj kawałki sera feta do rukoli i buraków. Posyp wszystko orzechami.
- Raz jeszcze wstrząśnij słoikiem z sosem i przelej do małej miseczki.
- Do gotowej sałatki dosyp szczyptę soli i pieprzu dla smaku.