TARTALETKI ”RÓŻYCZKI” Z CUKINIĄ I SEREM SAŁATKOWYM
6-8 porcji 1,5 godziny
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
poziom trudności

TARTALETKI ”RÓŻYCZKI” Z CUKINIĄ I SEREM SAŁATKOWYM

SER TYPU GRECKIEGO

SKŁADNIKI

CIASTO:

  • 190g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki zimnej wody

FARSZ:

  • 2 cukinie
  • 2 opakowania sera typu greckiego Hochland Sałatkowy w bloczku
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę, sól i masło zagnieść.
  2. Dodać zimną wodę i chwilę wyrabiać.
  3. Przykryć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  4. Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, skropić oliwą wymieszaną z solą i pieprzem i odstawić na 10 minut, żeby zmiękły.
  5. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i wyłożyć nim formy do tartaletek.
  6. Wstawić spody tartaletek do piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  1. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  2. Rozgnieść widelcem 1,5 opakowania sera fety, wymieszać z jogurtem naturalnym oraz ziołami.
  3. Włożyć masę serową na dno tartaletek.
  4. Z cukini ułożyć różyczki i gotowe wkładać do taraletek.
  5. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 25 minut.

Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać resztą pokruszonego sera.