Zielony Chłodnik  z kruszonym serem
4 porcje 15 minut
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
poziom trudności

Zielony Chłodnik z kruszonym serem

SER TYPU GRECKIEGO Z ZIOŁAMI

SKŁADNIKI

  • 2 zielone ogórki
  • 2 duże garści liści szpinaku
  • 2 duże garści jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 zielone papryki
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie sera typu greckiego Hochland Sałatkowy z ziołami
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 500 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
  2. Seler pokroić na dwucentymetrowe kawałki, ogórki obrać i pokroić na plastry.
  3. Usunąć gniazda nasienne papryk i pokroić je na kawałki.
  4. Papryczkę chilli oczyścić z nasion i pokroić na krążki.
  5. Natkę pietruszki obrać ze zgrubiałych łodyg, listki drobno posiekać.
  6. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  1. Szpinak i jarmuż wrzucić do głębokiej miski, wlać wodę i miksować pulsacyjnie blenderem.
  2. Dodawać kolejno ogórki, papryki, połowę chilli, czosnek, seler i orzechy włoskie.
  3. Do blendera dodać połowę pokruszonego sera.
  4. Blendować chłodnik do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Zupę podawać schłodzoną.

Serwować w miseczkach posypaną pozostałym serem, chilli, pietruszką oraz polaną odrobiną oliwy.